HORVÁT KONYHA GASZTRONÓMIA

Horvátország híres a finom és sokféle ételeiről.
Itt ízletes ételeket kóstolhat a tenger gyümölcseitől a parázson forgatott malacig.

Ínyencségek

Horvátországban finom péksütemények széles választéka található!
Ilyen a minden pékségben kapható Burek, melyet hússal, túróval és sajttal töltenek.

Az étvágyat egy helyi, válogatott gyógynövényekből készülő itallal, a Badel Pelinkovac-al hozhatjuk meg!

Előételként vagy egy pohár bor mellé ajánlani tudunk ízletes prsut sonkát, juh sajtot és helyi gyümölcsöket, mint a finom, édes füge.

Főételek

A horvátok olívaolajat használnak, roston vagy nyárson sütnek.

A tengerparti részekre a tipikus mediterrán és halételek jellemzőek, mint a Tonhal, tintahal, makréla, brancin, szardínia, girice, rák vagy épp a kagyló.
Köretnek a hagyományos rizs és hasábburgonya mellett a helyi djuvec- rizses lecsó padlizsánnal- és a blitvás krumplit ajánjuk!

A tengergyümölcsein kívül finom sült húsokat is ehetünk! Nagyon szépszerű a malachúsból, bárányhúsból, és csirkéből készült ételek!

Ha grillezett, vagy nyárson sült ételre vágyunk, a Csevap, pljeskacica kitűnő választás!
Melyet finom ajvárral és fehér hagymával szolgálnak.

Italok és desszertek

Nagyon híres vörösborokat, (plavac mali) kóstolhatunk! A fehérborok kedvelőínek a posipot ajánljuk.
A tengerparton a jéghideg sörökről se feledkezzünk meg! Igyunk egy pohár Ozujsko, Karlovacko vagy Pan sört.

Desszertként bátran fogyasszunk fagylaltot (sladoled)!